Hoe en Waarom?

Wie zijn dat, die masterzwemmers?

In Nederland mag je jezelf een master noemen wanneer je 20 jaar of ouder bent. En al ben je over de 90, je kunt altijd waardevol en actief blijven in het masterszwemmen. Over de hele wereld zijn er al meer dan 100.000 geregistreerde masters en dit aantal neemt steeds meer toe.

Er is geen bepaald prestatieniveau nodig om master te kunnen zijn. (naast de leeftijd natuurlijk) Het feit dat je wilt zwemmen telt! Of je nu trimzwemmer bent of graag aan masterwedstrijden deelneemt. Hoe snel of langzaam je bent is misschien belangrijk voor jezelf, maar de meeste van je mede-zwemmers zijn meer geïnteresseerd in jou als persoon. Ze weten dat je zwemt zoals je zwemt, omdat je met (of zonder) bepaalde talenten bent geboren en dat je die probeert uit te bouwen door verbetering van techniek, kracht en uithoudingsvermogen.

 

Waarom masterszwemmen?

Het eerste en belangrijkste doel van Masterszwemmen is conditie. Wie als Master zwemt doet dat om fit te blijven, omdat het leuker is om samen met andere, gelijkgestemde zwemmers te trainen en, dikwijls, als uitlaatklep voor zijn of haar competitiedrang. Bovendien geldt ook hier wat de oude Romeinen al zeiden: een gezonde geest in een gezond lichaam. Waarmee ze bedoelden dat lichaamsoefening het geestelijk welzijn bevordert.

“Men stopt niet met sport omdat men ouder wordt, men wordt ouder omdat men stopt met sporten!”

En verder is het gewoon verschrikkelijk leuk! Masterszwemmen biedt alle mogelijkheden om samen met anderen te trainen, daarmee techniek en uithoudingsvermogen te verbeteren, en nog plezier te hebben ook. Een coach aan de kant die de zwemmers opdrachten geeft volgens een trainingsprogramma, hij/zij helpt met slagtechnieken en motiveert.

 

Masterswedstrijden

Wie de zwemconditie wil testen in competitieverband kan meedoen aan een masterwedstrijd. De series worden hierbij niet alleen ingedeeld naar de leeftijdsgroepen (van telkens 5 jaar), maar ook zoveel mogelijk naar dezelfde snelheid. De meeste wedstrijden duren een paar uur en soms betreft het een toernooi van één of meerdere dagen. Een master bepaalt helemaal zelf voor welke onderdelen hij of zij in wil schrijven; er moet niets, je doet het tenslotte voor je plezier. Men kan deelnemen aan wedstrijdnummers vanaf 50 meter.