Nieuws

Geerdien Meerwaldt gaat op voor haar vijftigste NK Medaille

PAPENDRECHT • Geerdien Meerwaldt van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul staat aan de vooravond van een voor haar bijzondere gebeurtenis: na 2,5 jaar kan ze haar vijftigste medaille op een Nederlands Kampioenschap winnen. Vanaf morgen tot en met zondag moet dat gaan gebeuren in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

De Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) lange baan (vijftig meter) zijn voor zwemmers van twintig jaar of ouder. Iedereen die wedstrijdzwemmen leuk vindt, kan zich inschrijven bij de dames of de heren. De zwemmers worden in de uitslagen ingedeeld in leeftijdscategorieën van vijf jaar.

Deze achttiende editie staan er 919 sporters op de inschrijflijst. Zij komen van 169 verschillende verenigingen uit twaalf diverse landen. Samen hebben zij zich ingeschreven voor 3378 individuele starts en 386 estafettes. De Geul komt met een recordaantal van twee zwemmers en achttien zwemsters naar Eindhoven. Marcha Admiraal, Lisette van den Bos, Marijke Campfens, Maaike van Diggele, Samantha van Eijk, Zoë van Gool, Aafke Groot, Diana van Halm Braam, Ilse Harms, Nanda van Heteren, Sam IJzerman, Isabelle Janssen, Geerdien Meerwaldt, Eline Molle, Erica Muller, Faustine Mussig, Marian Nederlof, Maarten Stekelenburg, Antonie Venema en Rosalinda van der Vlught willen in totaal op 63 individuele starts en elf estafettes strijden om eremetaal.

Vijftig
Geerdien Meerwaldt, die dit jaar voor het eerst uitkomt in de categorie dames 70+, gaat van start op de 50 en 100 rug, – school en -vrij, 200 school en 400 vrij. Ook maakt ze onderdeel uit van het estafetteteam op de 4×50 vrij, 4×200 vrij en 4×100 wissel. Dit is de 26e ONMK waaraan Meerwaldt in vijftien jaar meedoet. In haar prijzenkast hangen nu 49 medailles (2 goud, 18 zilver, 29 brons) van dit evenement, maar dat zou zomaar na dit weekend anders kunnen zijn.

Geerdien vertelt: “De ONMK is een bijzonder toernooi, omdat het een nationaal kampioenschap is voor oudere zwemmers die nog steeds fanatiek en met plezier met hun sport bezig zijn. Daarnaast vind ik het sociale aspect ook erg leuk, het is telkens een ontmoeting met mensen die je twee keer per jaar alleen op deze zwemwedstrijd ziet. In het zwemmend opzicht is er ook een verschil: in vier dagen worden alle afstanden, slagen en estafettes gezwommen én daar zit ook spanning bij of het lukt om Nederlands kampioen te worden.”

Favoriete onderdeel
“Wat mijn favoriete onderdeel is? Dat is een lastige vraag. Het was altijd een schoolslagafstand, daar ben ik mee begonnen in 2007. Ik heb geen moment spijt van dat ik op latere leeftijd ben begonnen met zwemmen! Door een knieblessure in 2017 kon ik een tijdje geen schoolslag meer zwemmen en ben ik mij meer gaan richten op de vrije slag (borstcrawl, red.). Hoewel ik daar minder medaillekans op heb, vind ik het wel een uitdaging. En de estafettes zijn mijn favoriet, omdat je dan met je team zwemt.”

“Mijn mooiste ONMK medaille tot nu toe is het goud op de vierhonderd meter vrijeslag lange baan in Den Haag in 2018. Dat was een complete verrassing! Voor deze editie hoop ik goed te presteren en indien mogelijk mijn vijftigste medaille te halen.”

“In januari 2020 was de laatste ONMK, daarna zijn er weinig reguliere wedstrijden geweest, dus ik heb geen idee hoe ik snel ik nog kan. Als ik in de buurt kom van mijn oude tijden en alles eruit heb gehaald wat ik kan, dan kijk ik zondagavond met een tevreden gevoel terug. Medailles halen zijn een bonus voor mij. Ik heb hoe dan ook heel veel zin in de komende dagen!”

Bron: https://www.hetkontakt.nl