Nieuws

Geulzwemmers voelen zich weer als een vis in het Papendrechtse zwembadwater

PAPENDRECHT • Het buitenbad van Sportcentrum Papendrecht is geopend. Voor leden van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul, die voor de pandemie vermoedelijk nog nooit ruim drie maanden zonder zwemwater in clubverband trainden, was dit een verademing.

Op dinsdag 23 maart was de eerste buitenbadtraining waarbij in totaal 45 zwemmers volledig coronaproof genoten.

In Nederland zijn er meer buitenbaden open zodat er, met restricties, gezwommen kan worden. Zo heeft het De Mirandabad in Amsterdam dit seizoen de deuren voor buitenzwemmers niet gesloten. Zwembad De Vrije Slag in Bennekom, AquaAltena in Andel en het Groenhovenbad in Gouda zijn een drietal voorbeelden van buitenbaden die eerder dit jaar zijn opengegaan. Het buitenbad van Sportcentrum Papendrecht gaat normaal gesproken rond 12 mei open, maar nu was dat 22 maart.

Gekeken naar mogelijkheden
Vanaf eind januari heeft De Geul met het Sportcentrum gekeken naar de mogelijkheden om het buitenbad te openen, omdat ‘het toen duidelijker werd dat de coronaregels nog voor langere tijd binnen zwemmen onmogelijk zouden maken’.

Voorzitter Arjan van Tilburg: “Zowel Sportbedrijf Papendrecht als de gemeente Papendrecht waren ook direct enthousiast. Het enige tegenargument was het financiële plaatje om het buitenbad in deze koude maanden te verwarmen. Wij wisten dat De Geul niet de enige geïnteresseerde zwemvereniging was, waardoor de kosten door een vaste verhuur aan meerdere clubs gedragen kon worden. Ook hebben we gezamenlijk met het Sportcentrum diverse logistieke zaken geregeld waardoor we, binnen de kaders, buiten kunnen zwemmen.”

21 graden
Hoewel de richtlijnen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan dus ook buiten nog steeds van kracht zijn, zijn er wel wat veranderingen ten opzichte van de binnenbadtrainingen. Zo wordt het buitenwater verwarmd tot 21 graden Celsius, terwijl de binnenbadtemperatuur 26,7 graden Celsius is. Ook speelt het weer een cruciale rol. Zwemmen met een lage buitentemperatuur, in de regen en met harde wind voelt een stuk kouder aan dan in een warme zwemzaal. Toch weerhoudt dat Geulers niet om drie avonden per week te kunnen zwemmen.

Van Tilburg: “Het initiatief werd enthousiast ontvangen! Iedereen wil maar al te graag weer gaan zwemmen. Ook zelf kon ik niet wachten natuurlijk, temeer omdat er veel tijd en energie in de voorbereiding heeft gezeten. Maar om dan veel blije leden vanavond te zien zwemmen en zelf ook de eerste meters weer te kunnen maken, is heerlijk.”

Ontzettend gemist
Charlotte Spanjersberg is ‘één van die blije leden’: “Ik heb het zwemmen bij De Geul ontzettend gemist. Niet alleen het trainen zelf en de beweging, maar ook de gezelligheid en even de praatjes hier en daar. Samen sporten is natuurlijk leuker dan alleen en motiveert ook meer!”

De eerste Geultraining in het buitenbad beviel de zwemster ‘heel goed’. “Van tevoren had ik een soort van zenuwen, het is toch weer mijn eerste zwemtraining in een lange tijd. Toch keek ik er erg naar uit om lekker weer in het water te liggen en om mijn teamgenoten te zien. Tegelijk merkte ik om mij heen dat anderen het net zo gaaf vonden als ik en zoiets hadden van ‘we gaan ervoor!’ Het eerste moment in het water was ook koud, maar het gaf mij echt een superlekker gevoel om weer te zwemmen! Voordat deze training gezwommen kon worden, had ik mij al ingeschreven voor de volgende, ik ben zo blij dat we weer kunnen en om mijn conditie zo op te bouwen! Mijn complimenten aan De Geul, ze regelen de hele pandemie al dat wij veilig en lekker kunnen zwemmen. De gezelligheid en het vertrouwen zijn de redenen om mijn club te blijven steunen!”

Bron: https://www.hetkontakt.nl