Aangepast zwemmenNieuws

In dit zwembad kunnen kinderen met beperking hun A-diploma halen: ‘Lekker alleen in het diepe duiken’

Een bijzondere mijlpaal voor de afdeling aangepast zwemmen van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul: na de zomervakantie kunnen kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking hun zwemdiploma A halen. ,,Veel ouders van een kind met een beperking zijn bang dat hun kind in een onbewaakt moment te water raakt en wellicht verdrinkt.”

In groepjes van vijf tot zes zwemmers worden de kinderen tussen de 5 en 12 jaar elke woensdagmiddag een-op-een begeleid tijdens hun half uur durende zwemles in het doelgroepenbad van Sportcentrum Papendrecht. Daarvoor gaat coördinator Peter Booister op huisbezoek, om alvast kennis te maken in de vertrouwde omgeving van de zwemmer of zwemster in spe. Samen met de ouders of verzorgers worden de zwemlessen op maat zo goed mogelijk afgestemd op wat het kind nodig heeft.

Daar ziet Booister al het nut van het aangepast zwemmen: ,,Veel ouders van een kind met een beperking zijn bang dat hun kind in een onbewaakt moment te water raakt en wellicht verdrinkt. Zeker als ze al wat ouder worden en hun beperking niet zo zichtbaar is.”

Gemiddeld duurt het vier jaar voordat een kind uit de groep het vertrouwen in het water en zichzelf heeft en leert zwemmen. Booister is, samen met tien andere vrijwilligers, al die tijd bezig met steeds dezelfde oefeningen, maar het resultaat geeft voldoening. ,,Het mooiste vind ik het zien groeien van de kinderen in zelfvertrouwen en zwemvaardigheid. Sommigen komen binnen met watervrees en kunnen soms nog geen druppel water op hun huid verdragen. Toch leren ze uiteindelijk zwemmen… zelfs gekleed!”

Uniek in de regio

Het project is uniek, doordat De Geul de enige zwemclub in de regio is die zwemlessen voor deze doelgroep aanbiedt voor een officieel erkend diploma. De Stichting Old Grand-Dad Club afdeling Rotterdam doneerde 1000 euro om vrijwilligers hiervoor op te leiden. Zij worden ondersteund door gediplomeerde instructeurs van Sportbedrijf Papendrecht. Tot nu konden zwemmers die bij reguliere zwemlessen niet mee kunnen komen wel zwemvaardiger worden, maar had de club de mogelijkheden niet om officiële diploma’s uit te schrijven.

Leny Visser, bestuurslid namens aangepast zwemmen en vrijwilligerscoördinator, straalt wanneer zij vertelt over hoe de kinderen beginnen met leren zwemmen. ,,Zij doen hun best, maar leren is een langzaam proces. Na maanden elke week een half uur dezelfde stapjes doornemen tijdens de oefeningen, weer herhalen en opnieuw beginnen, lukt het kinderen dan soms om twee tellen op hun rug te drijven. Dan zie je ze glunderen. Wij als vrijwilligers zijn dan net zo gelukkig!”

Hannah: ,,Het is fijn dat we een-op-een oefeningen doen, zo kan ik mij beter concentreren op het zwemmen.” Sarah kijkt nu al uit naar haar diploma: ,,Dan mag ik lekker alleen in het diepe zwemmen en duiken!” Hun ouders Pieter en Lida vinden het heel belangrijk dat hun dochters een erkend zwemdiploma krijgen, zodat zij in elk zwembad ‘lekker zelfstandig van het water kunnen genieten’.

Aanmelden kan via aangepastzwemmen@zvdegeul.nl.

Bron: AD.nl | Nanda Van Heteren, link naar het artikel: In dit zwembad kunnen kinderen met beperking hun A-diploma halen: ‘Lekker alleen in het diepe duiken’